Sıkça Sorulan Sorular (SSS)

Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Lisans Programı İçin Sıkça Sorulan Sorular

ÖĞRENCİLERİMİZİN DİKKATİNE!

Öğrencilerimizin Samsun Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliğini incelemesi gereklidir.

1) Akademik takvimin önemi nedir?

Öğrenim yaşamınız boyunca yapmanız gereken zorunlu işlemlerinin hangi tarihlerde yapılacağını belirler. Akademik takvim dışındaki talepler gerekçesi ne olursa olsun kabul edilemez ve eksik işlem nedeni ile öğrencilik yaşamını uzatmak durumunda kalınır.

2) Başarısız olduğum ders/derslere her dönem devam zorunluluğum var mıdır?

Öğrencinin genel not ortalaması 2.00’ın altında ise başarısızlık sonucu dersin tekrar alınması durumunda derse devam zorunludur.

3) Not yükseltme amacıyla ders alabilir miyim?

Evet.

4) Not yükseltme amaçlı aldığım dersten hangi not transkripte işlenir?

Not yükseltme amaçlı alınan derslerde her zaman son alınan not geçerlidir.

5) Her dönem ders kaydı yaptırmak zorunda mıyım?

Senato tarafından kabul edilen akademik takvimde belirtilen kayıt yenileme tarihlerinde elektronik ortamda ders kaydını yenilemek zorunludur. Ders kaydının kesinleştirilmesi ile ilgili süreci öğrenci takip etmek zorundadır.

6) Seçmeli derslerin açılabilmesi için öğrenci sayı sınırı var mıdır?

Seçmeli derslere kaydolan öğrenci sayısının on kişiden az olması veya başka nedenlerle seçilen dersin açılmaması durumunda, bu derslere kayıt yaptıran öğrenciler akademik takvimde belirtilen ders ekleme-silme dönemi içerisinde danışmanlarının rehberliğinde açık bulunan derslere kayıt yaptırırlar.

7) Çift Anadal Programı (ÇAP) nedir? Başvuru koşulları nelerdir?

ÇAP, Üniversitenin bir diploma programına kayıtlı öğrencinin başarı şartını ve diğer koşulları sağlayarak Üniversitenin iki farklı diploma programından eş zamanlı olarak ders alarak, iki ayrı diploma alabilmesini sağlayan programdır.

Öğrencinin ÇAP’a başvurabilmesi için başvurduğu döneme kadar birinci anadal önlisans/lisans programında ders planındaki tüm dersleri almış ve başarmış olması, başvuru sırasında ağırlıklı genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 3.00 olması ve birinci anadal programının başarı sıralaması itibarı ile en üst % 20’de bulunması gerekir.

8) Genel Ağırlıklı Not Ortalaması (GANO) nedir ve nasıl hesaplanır?

Her bir dersten elde edilen başarı notu katsayısının o dersin kredisi ile çarpılmasından bulunan sonucun, alınan tüm derslerin toplam kredisine bölünmesi ile bulunur.

9) Bir dönemde alınabilecek maksimum ders limiti nedir?

Bir yarıyıldaki ders yükü, 30 AKTS’dir. Bir dönemde alınabilecek en fazla ders yükü   ağırlıklı genel not ortalamanıza bağlıdır. Eğer GANO’nuz 1,89 ve daha az ise bir yarıyılda en fazla 30 AKTS,  1,90-3,19 arasında ise en fazla 40 AKTS, 3.20 ve üzerinde ise en fazla 45 AKTS’ye kadar ders alabilirsiniz.

10) Üst dönemlerden ders alabilir miyim?

GANO’ya göre üst yarıyıldan ders alınabilir.

11)  Yaz okulunda her üniversiteden ders alabilir miyim?

Yaz öğretiminin verildiği üniversitenin ilgili bölümüne ait örgün öğretim taban puanın, öğrencinin kayıtlı olduğu bölümün ÖSYM taban puanına eşit veya yüksek olması gerekir. Taban puan karşılaştırmasında son yılın taban puanları dikkate alınır.

12) Diğer Yüksek Öğretim Kurumlarından yaz okulunda en fazla kaç kredi ders alabilirim?

Bir öğrenci öğrenim süresi boyunca 15 ulusal krediyi aşmamak üzere en çok beş dersi koşulları sağlayan başka üniversiteden alabilir.

13) Sınavlara katılabilmenin şartı nedir?

Tek ders sınavı hariç akademik takvimde belirtilen tarih aralığında ders kaydının yapılmış ve devam zorunluluğunun yerine getirilmiş olmasıdır.

14) Mazeret sınavına katılmanın şartı nedir ve tarih sınırı var mıdır?

İlgili yönetim kurulu tarafından sunmuş olduğunuz mazeretin kabul edilmesi gerekir. Mazeretle ilgili her türlü müracaat, mazeretin bitimi tarihinden itibaren en geç bir hafta içinde(bölüm sekreterliğine/fakülte dekanlığına) yapılır.

15) Hangi sınavların mazeret sınavı hakkı vardır?

Sadece dönem içi sınavlara katılamayan öğrencilerin mazeret sınav hakkı vardır.

16) Cumartesi ve pazar günleri sınav olur mu?

Gerekli görüldüğü hallerde ilgili yönetim kurulu kararı ile ulusal ve dini bayramlar dışında Cumartesi ve Pazar günleri de sınav yapılabilir.

17) Mezuniyet sınavına hangi şartlarda katılabilirim?

Mezuniyetleri için en fazla iki dersi kalan öğrenciler, dersin akademik takvimde tanımlanan sürede açılacak iki ders sınavına girerler.

18) Mezuniyet sınavından başarılı olmak için alınması gereken not nedir?

Ara sınav şartı aranmaksızın en az CC harf notunu almak gerekir.

19) Sınav sonuçlarına nasıl itiraz edebilirim?

Notların ilan edilmesinin veya akademik takvimde belirtilen sınav not girişlerinin öğrenci otomasyon sistemine girilmesinin son gününden itibaren üç iş günü içerisinde kayıtlı olduğu fakülte dekanlığına dilekçeyle itiraz edilebilir.

20) Bağıl veya mutlak değerlendirme sisteminden hangisinin kullanılacağını nasıl öğrenebilirim?

İlgili yarıyılda açılacak derslere ait başarı değerlendirme sistemi; yarıyıl içi çalışmalarının türleri, sayısı, yarıyıl içi çalışmalarının başarı notuna katkısı ve yarıyıl sonu sınavının başarı notuna katkılarının hangi oranlarda olacağı gibi hususlar bölüm web sayfası veya öğretim elemanı tarafından öğrenciye duyurulur.

21) Bir dersteki başarı durumum hangi not ile belirlenir? 

Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB), (CC), (DC) ve (DD) notlarından birisini alan öğrenci o dersi başarmış; (FF) ve (FD) notunu alan öğrenci ise o dersten başarısız sayılır.

22) Ders başarısı için sınavlardan almam gereken en az puan kaçtır?

Bir dersin final sınavından en az 40 alamayan öğrencinin notu yarıyıl için değerlendirmelere bakılmaksızın FF olur.

23) Hangi şartlarda mezun olabilirim?

Kayıtlı olduğunuz programın zorunlu derslerin tümü ile seçmeli ders gruplarından alınması zorunlu dersleri alarak başarı şartını sağlamış ve GANO’nuz 2,00 veya daha yüksek ise mezuniyet şartını sağlamış olunur.

24) Anadal diploma programından mezun olmadan çift anadal diploması alabilir miyim?

Hayır. Öncelikle anadal programından mezun olmak gerekir.

25) Çift anadal diploma programından mezun olmadan anadal diploması alabilir miyim?

Evet.

26) Hangi şartlarda yüksek onur/onur belgesi alabilirim?

Disiplin cezası almamış öğrencilerden, programın sonunda GANO’su 3.00-3.49 arasında olan öğrenciler onur öğrencisi, 3.50 ve üzeri olanlar ise yüksek onur öğrencisi olarak mezun olurlar. Ancak dönem ANO’su yukarıda belirtilen şartları sağlayan öğrencilere de yüksek onur ve onur belgesi verilebilir.

27) Diğer konularda merak ettiklerimi nerden öğrenebilirim?

Diğer konularda bilgi almak için aşağıdaki kaynaklara başvurabilirsiniz:

Samsun Üniversitesi’nin Mevzuat Listesi

Bölüm web sayfası

Fakülte web sayfası

Üniversite web sayfası

218 kez görüntülendi
Öğrenci Destek Hattı