Bölüm Danışma Kurulu Toplantısı Gerçekleştirildi

Haberler - 11 Ekim 2024 Cum

Samsun Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bölümü’nün Danışma Kurulu toplantısı, iş dünyasından önemli isimlerin katılımıyla gerçekleşti. Toplantı kapsamında bölüm eğitim-öğretim faaliyetlerine ilişkin geri bildirimler alınarak, müfredatın geliştirilmesine yönelik öneriler değerlendirildi.

Toplantının açılış ve tanışma bölümünün ardından, kurul üyelerine bölüm hakkında genel bir tanıtım yapıldı. Bölümün mevcut durumu ve gelecekte atılacak adımlara dair fikir alışverişinde bulunulan toplantıda, üyelerin katkıları dikkat çekti.

Toplantıda alınan kararlardan biri, kurul üyelerinin geri bildirimlerinin toplanması amacıyla uygulanan görüşme formunun Ölçme ve Değerlendirme Komisyonu tarafından analiz edilerek raporlanması oldu. Bunun yanı sıra, bölüm müfredatına ve eğitim faaliyetlerine yönelik üyelerin önerileri doğrultusunda çeşitli kararlar alındı.

Kurul Üyelerinden Değerli Katkılar

BAT Lojistik Müdürü Barış Batmaz, bölümde İngilizce yeterliliğin artırılması gerektiğini vurguladı ve müfredata “Sürdürülebilirlik” dersinin eklenmesini önerdi. Türkiye’nin ihracata dayalı kalkınma politikası doğrultusunda ithalat konularının ihmal edilmemesi gerektiğini de dile getirdi.

Lojistik Merkezi Pazarlama ve Satış Müdürü Mustafa Yağız Akmeşe, öğrencilerin topluluk önünde kendilerini ifade etme yeteneklerinin geliştirilmesine yönelik derslerin müfredata eklenmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca Arapça ve Rusça gibi yabancı dillerin yanı sıra hazırlık sınıfının zorunlu hale getirilmesi önerisinde bulundu.

TSO Dış İlişkiler Müdür Yardımcısı Esma Deniz, teorik bilgilerin yanı sıra öğrencilerin iş deneyimi kazanmasının önemine dikkat çekti ve İşletmede Mesleki Eğitim (İME) dersinin süre olarak uzatılması gerektiğini ifade etti.

Borsan İK Direktörü Hande Yirmibeşoğlu, müfredatın oldukça kapsamlı olduğunu ancak öğrencilerin ikinci sınıftan itibaren uzmanlaşmak istedikleri alanlara yönelmeleri gerektiğini dile getirdi. Ayrıca işletmelerin mezunlardan tecrübe yerine öğrenmeye açık ve uyumlu olmalarını beklediğini vurguladı.

Sameks Dış Ticaret Firması’ndan Sefa Sevindik ise e-ihracat ve deniz hukuku gibi konuların ders programına dahil edilmesinin önemine değindi. Ayrıca, bölgede ihracat yapan firmaların Dahilde İşleme Rejimi (DİR) konusunda bilgilendirilmesi gerektiğini belirtti.

Sampa Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Üstündağ, Samsun’da mezunların tutulması konusunda üniversiteler ve işletmelerin daha fazla sorumluluk alması gerektiğini ifade etti. Ayrıca Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bölümü’nün mühendislik alanlarına yakınlaşmasının faydalı olacağını belirtti.

Yıldız Teknik Üniversitesi Kalite Koordinatörü Prof. Dr. Serkan Altuntaş ise sürdürülebilirlik dersi ve e-ihracat konularının müfredata eklenmesi gerektiğini savundu. Ayrıca, pazarlama istihbaratı konusunda uzmanlaşmanın önemine vurgu yaptı.

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı İnsan Kaynakları ve Mali Hizmetler Birim Başkanı Fatih EGE bazı derslerin 1-2 olarak verilmesi yerine tek derse düşürülmesi (muhasebe gibi) ya da aynı ders içinde verilebilecek alt kolların birleştirilmesinin (iş hukuku, borçlar hukuku, anayasa hukuku gibi) değerlendirilebileceğini, lisans eğitimi sırasında uzmanlaşma fikrinin çok uygun olmadığını; uzmanlaşmanın zamanla, sahada olacak bir sürecin olduğunu, bölümde bilgiye ulaşmaya ve onu işlemeye, yorumlaya dair tekniklerin öğretilmesinin daha doğru olacağını ifade etti.

Toplantının sonunda, dilek ve temenniler bölümünde üyelerin katkılarıyla toplantı sona erdi. Kurulun önerileri doğrultusunda yapılacak olan iyileştirmeler, bölüm müfredatına ve eğitim öğretim faaliyetlerine yön verecek adımlar olarak değerlendirildi.